vrijdag 5 augustus 2016

Hedendaagse kunst in Villa Mondriaan

WINTERSWIJK – In het huis waar één van de grootste vernieuwers van de moderne kunstgeschiedenis opgroeide, wordt nu een podium geboden aan de vernieuwers van deze tijd. Naast het vroege werk van Piet Mondriaan is er ook volop aandacht voor hedendaagse kunst in Villa Mondriaan. Elk half jaar biedt het m  useum twee kunstenaars de mogelijkheid hun werk in het museum te tonen. Eerder was er werk te zien van onder andere Folkert de Jong, Levi van Veluw, Tom Claassen en Hellen van Meene. Vanaf vrijdag 9 september 2016 is het werk van de twee fotografen Rehaab Al Khazraji en Erik Klein Wolterink te bewonderen in Villa Mondriaan.

Rehaab Al Khazraji (Bagdad, 1973)
De Irakese fotograaf Rehaab Al Khazraji maakte zijn eerste foto’s met zijn mobiele telefoon. Toen hij zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte, diende het fotograferen ter afleiding in het AZC. Zijn eerste fotocamera kocht hij pas toen hij vijf jaar geleden met zijn gezin in Winterswijk kwam wonen. Zijn focus verplaatste van natuurfotografie naar portretten. Op de sprekende zwart-wit portretten die tentoongesteld worden in Villa Mondriaan tot en met 8 januari 2016, zijn voornamelijk familieleden en bekenden te zien. In zijn werk poogt hij de ware aard van mensen te laten zien, ook al heeft iedereen meerdere gezichten.

Erik Klein Wolterink (Doetinchem, 1965)
Erik Klein Wolterink is een geboren en getogen Achterhoeker. Als ‘cartograaf van het dagelijks leven’ brengt hij de driedimensionale wereld om zich heen in beeld door middel van tweedimensionale media. Met zijn fotoserie ‘Terug Thuus’ (2010) en zijn filminstallatie ‘Gemengd Bedrief’ (2015) blikt hij terug op zijn herinneringen op de boerderij. Hij speelt in zijn fotografie met het verstrijken van de tijd en de veranderende omgeving. Klein Wolterink heeft zich laten inspireren door de nieuwe tentoonstelling en speciaal voor Villa Mondriaan een nieuwe film gemaakt.

Kunst van Komrij
Het werk van beide kunstenaars sluit goed aan bij de nieuwe tentoonstelling Kunst van Komrij, die dit najaar in Villa Mondriaan te zien is. In Kunst van Komrij spelen portretten, dubbelportretten en zelfportretten de hoofdrol. Gerrit Komrij, dichter, schrijver en kunstliefhebber, was gefascineerd door portretkunst, zowel in woord als beeld. Daarbij heeft Komrij, net als Klein Wolterink, gemengde gevoelens over de Achterhoek. Naast werken uit de privécollectie van Komrij en zijn partner, zijn schilderijen van Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien uit de collecties van Museum MORE, Museum Arnhem en de Verwey Stichting.

Tentoonstelling: Kunst van Komrij. Een villa vol kunst. Periode: 9 september 2016 t/m 26 februari 2017 Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11-17 uur Informatie:  http://ift.tt/1UNqiAu  of +31 (0) 543 51 54 00

Foto 1. Theo Daamen (1939), Portret Gerrit Komrij. Bruikleen Charles Hofman, Gerrit Komrij Huis.
Foto 2. Ferdinand Erfmann (1901-1968), Het Boekenbal, 1966. Bruikleen Charles Hofman, Gerrit Komrij Huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten